BASINA VE KAMUOYUNA
Bingöl fırınlarında kayıt dışı çalışmaya karşı günde 8 saat çalışma, insanca bir ücret, haftada bir gün dinlenme, yasalarda var olan resmi ve yıllık izin hakkı, sendikal hak ve özgürlüklerini kullanmak için iş bırakan üyelerimizden 11 işçi işten çıkarılmıştır. Yaşanan bu işçi kıyımını kınıyor, atılan işçilerin bir an önce işe iade edilmelerini istiyoruz.
Bingöl’de uzun yıllardır emekleriyle çalışan fırın işçilerinin hak talebi karşısında, fırın işverenlerinin almış olduğu tutum kabul edilemez. Eğer işçiler eski koşullarda çalışmayı kabul etselerdi, fırın patronları açısından hiçbir sorun olmadan çalışmaya devam edeceklerdi. Ancak görünen o ki işverenler, işçilerin her hak alma mücadelesi işten atmakla bastırmaya çalışılacaktır. Bingöl fırın işçileri bu tutuma teslim olmayacak, sendikamızla birlikte mücadele etmeyi ve işe geri dönme talebini dile getirmeyi sürdüreceklerdir.
Başta fırın işçileri olmak üzere birçok alanda yaşanan kayıt dışı çalışmaya karşı sessiz duran, denetim yapmayan devletin kurumları, yapmış olduğumuz açık çağrıya cevap vermediği gibi Bingöl fırın işçilerinin taleplerine kulaklarını tıkamış, çağrıları görmezden gelmişlerdir. Yıllarca fırınlarda kayıt dışı en ağır koşullarda çalışan fırın işçilerinin sorunları, çözüm bulmak yerine halının altına süpürerek üzerinden geçilemez.
Bingöl Valiliği, Belediye, İŞKUR, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü fırınlarda yeterli denetimi yapmadıkları, kayıt dışılığı önlemedikleri, fırınlarda ekmek üretimi için hijyen koşullarına uyup uymadıkları denetleyemedikleri gibi işten atmalar karşısında sessiz kalmışlardır.
Anayasada, yasalarda var olan, uygulanması gereken normları uygulatmakla yükümlü olan kurumları görevlerini yapmaya, yasaları uygulatmaya, uymayanlar hakkında gerekli yaptırımları yapmaya davet ediyoruz. Başta fırın işyerlerinde yaşanan kayıt dışı çalışmanın kendisi yasadışıdır, bir an önce denetlenerek önlenmelidir. Ekmek üretimi yapılan yerlerde gıda üretimi için hijyen koşullarının olup olmadığını denetlemek ve koşulların oluşturulmasını sağlamak kamu kurumlarının görevleri arasındadır. Fırın işverenlerinin keyfi ve hukuksuz biçimde ‘ben istediğimi yaparım’ tutumu karşısında gerekli müdahaleleri ve yaptırımları yapmak kamu kurumu yöneticilerinin görevidir. Anayasa ve yasalar tüm vatandaşlar için eşittir. Yapılan haksız ve hukuksuz işten atmalar karşısında ilgili kurum yöneticilerinin işçilerden yana tutum alması, işçileri koruyan bir tutum sergilemesini bekliyoruz.
Sendika olarak yaşanan bu işten atmaların, hukuksuzlukların, kayıt dışı çalıştırmaların peşini bırakmayacağımızı, yasal ve meşru yollardan mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiriz. Atılan işçiler bir an önce geri alınmalıdır. Kayıt dışı çalışma önlenmeli, fırınlarda ekmek üretimi için gerekli hijyen koşulları, işçiler için daha insanca ücret ve çalışma koşulları oluşturulmalıdır.
6 Şubat 2023 Pazartesi’den itibaren işçileri kayıt dışı çalıştıran tüm işyerlerinin listesini ilgili kurumlara ulaştırarak kamuoyuna açıklayacak ve teşhir edeceğiz. Yerel mülki yöneticilerden talebimiz açık ve nettir. Bir an önce hukuksuz ve keyfi tutumlara son verilmeli, işçileri kayıt dışı çalıştıran, hijyen koşullarına uygun üretim yapmayan, ekmeği eksik gramajla satan işyerlerinin denetlenmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması konusunda adımların atılmasını talep ediyoruz ve sürecin takipçisi olacağız.
Seyit Aslan
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı